7.B v kuchyni SOU U Krbu
Naše škola nabízí žákům řadu praktických dovedností. Ať už jsou to laboratorní práce, měření, pozorování atd. v přírodovědných předmětech, tak zejména možnost získat dovednosti a návyky v oblasti pěstitelství, technických prací, vaření či domácích prací. Máme vlastní vybavené učebny a školní zahradu, ale pokud je to možné, snažíme se navštěvovat i odborné pracovny SŠ a SOU. Žáci se tak mohou seznámit s potřebnými aktivitami pod vedením specialistů, ale i se seznámit s prostředím a možnostmi studia budoucího zvoleného povolání.
Letos v září jsme navázali spolupráci se Středním odborným učilištěm gastronomie U Krbu v Malešicích, které nám nabídlo možnost využít jejich polytechnické místo. Naši žáci si mohli během jednoho dopoledne pod odborným dohledem zkušených mistrů uvařit oběd a připravit zákusek.
Po uvítání a úvodních slovech paní zástupkyně jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna měla za úkol připravit oběd, druhá zákusek. Hned na počátku přineslo trochu zábavy oblékaní do pracovních oděvů.
Ale brzy jsme se pustili do vážné práce, u které byla důležitá nejen pečlivost, ale hlavně opatrnost. Poznali jsme, že není tak jednoduché udělat několik stejných zákusků. Občas se nám pokazily, sesypaly, opatlaly, … ale chutnaly i tak výborně.
Příprava oběda vyžadovala trochu síly. Dozvěděli jsme se, že některé dýně je nutné loupat a na to je potřeba síly i zručnosti. Zaujala nás příprava zeleniny v konvektoru a mnoho dalších kuchařských triků a dovedností.
Než se oběd dodělal, prohlédli jsme si školu a její další pracoviště. Poté nám zdejší žákyně s panem mistrem Dušanem Metelkou servírovali námi udělaný oběd. Vše jsme snědli s velkou chutí. Vy se můžete alespoň podívat, že jídlo lahodilo i oku.
Zdeňka Kamarádová